Beschrijving rosmolen

Het molenboek van Ad Vorselaars geeft een uitgebreide beschrijving van het exterieur van de rosmolen. Bovendien geeft hij op basis van een bestek uit 1778 een beschrijving van het interieur. Hieronder volgt een samenvatting van deze beschrijving.

 

Exterieur

Op de fundamenten na was de rosmolen geheel van hout vervaardigd. De molen was met planken tot op de begane grond dichtgemaakt en rondom voorzien van vensters. Aan beide zijden waren in het middendeel grote openslaande deuren aangebracht waardoor men met paard en wagen dwars door de molen heen kon rijden om te laden en te lossen. Oorspronkelijk was de molen geheel met stro gedekt.

 

Interieur

De rosmolen had een vrij groot vloeroppervlak en bestond uit drie gedeelten.

Het linkergedeelte werd het maalbed genoemd omdat zich daarin de maalstoel bevond. Een maalstoel is een houten kuip op een verhoging waarin zich de maalstenen bevinden. De onderste ligt stil, de bovenste draait rond, waardoor het graan dat zich tussen de stenen bevindt, vermalen wordt.

Het rechtergedeelte werd het zakbed genoemd. Hier werden granen en meel opgeslagen.

In het middendeel liep het paard zijn rondjes. Door het rondlopen dreef het dier het kroonwiel aan, dat via een ingenieuze constructie door middel  van staakijzer en rondsel de molenstenen in beweging bracht.

De molen had ook een luiwerkje, een inrichting voor het ophijsen naar (luien) - en laten zakken (afschieten) van zakken graan en meel, naar en van de maalzolder.

www.wikimedia.org/wiki/File:Molen_De_Hoop_Appel_maalstoel_maalvaardig.jpg

Maalstoel in windmolen 'De Hoop' in Appel, Gelderland
Bron: www.wikipedia.nl

 

Reparatie 1778

Door achterstallig onderhoud (een beoogde reparatie uit 1632 was niet uitgevoerd) was rond 1775 de stijl van een gebint afgebroken. Vervolgens werd de rosmolen flink gerenoveerd.

Zo werd de vloer van het maalbed en zakbed met zo’n 30 cm verhoogd, waardoor er ruimte onder de vloer ontstond  voor de opslag van afvalhout. Bovendien werd de inrichting zodanig vernieuwd dat de molen voortaan met twee paarden, die achter elkaar gespannen werden, in beweging kon worden gebracht.

==========================================================================  

Bronvermelding:

Molens, maalderijen en meelfabrieken in Tilburg - Ad Vorselaars en Jan Scheirs

 

TERUG

 

 

Contact

Tijdloos Tilburg

tee.joo@live.nl

Bendastraat 65
5011 TB Tilburg

+31.0135446462

Doorzoek de website

Tilburgs Molenboek

.

Onderstaand artikel schreef ik in 2007 en werd destijds gepubliceerd in De Wijkkrant, de voorloper...

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode