Groen

Aan het eind van de 19e eeuw was molenaar Adrianus Teurlings, tevens eigenaar van het café ’t Molentje, in het bezit van enkele opstallen op het plein. Ze werden omschreven als ‘huis, schuur, koepel, erf en tuin. Na zijn overlijden kwamen de opstallen in bezit van zijn weduwe en schoonzoon, de koperslager Joseph Willekens. In 1920 werd het plein inclusief de opstallen verkocht aan de gemeente Tilburg, die ze liet slopen.

Vervolgens gaf de gemeente aan de tuinarchitect Leonard Springer de opdracht om het Rosmolenplein opnieuw in te richten. Rond 1924 – 1925 was deze herinrichting een feit.

Bron: RAT 2098

Jonge aanplant op het Rosmolenplein in 1936
Bron: RAT

 

Het Rosmolenplein en zijn lindebomen

Maar liefst 23 bomen telt het Rosmolenplein en dat zou je op het eerste gezicht toch niet zeggen! De driehoek wordt omlijst door grote loofbomen, die in de laatste decennia nog enkele nieuwkomers in hun midden hebben verwelkomd. Het is bij mij niet exact bekend wat Springer bij de aanleg rond 1925 allemaal in het zand heeft geplaatst. Als we afgaan op de foto uit 1930 zijn dat in ieder geval de grote ‘jongens’ aan de rand van het plein. Daar tussen staan enkele kleine struiken die bij de herinrichting in 1995 – 1996 allemaal verdwenen zijn, als ze er in die tijd überhaupt nog stonden. Als we vandaag kijken staan er echter nog twee gigantische bomen midden op het plein, die mogelijk ook door Springer zijn aangeplant. Laten we eens een rondje maken!

Augustus 1961 (bron: Astrid van Gestel - de Munnik)
 
Augustus 1961 (bron: Astrid van Gestel - de Munnik)
 

De grote bomen rondom het plein zijn allemaal Zwarte lindes. Voor de liefhebber: de Latijnse naam is ‘Tilia vulgaris’. Dat zijn oerhollandse bomen, varianten van de Hollandse linde (dat weer een kruising is tussen de grootbladige of Zomerlinde en de kleinbladige of Winterlinde). Naast de grote lindebomen zijn er in de laatste jaren op diverse plaatsen aan de rand van het plein kleinere Winterlindes aangeplant. Zo hebben we dus een volledig door lindebomen omzoomd plein.

Midden op het plein staan twee prachtige oude reuzen: een rode Noorse esdoorn (Acer platanoides) en een Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos).

En dan de nieuwe aanwinsten, ze staan allemaal ergens midden op het plein. Van west naar oost komen we dan achtereenvolgens tegen: Groenblijvende eik, Beuk en een werkelijk prachtige Paulonia.

=======================================================================

Bronvermelding:

Cees van de Wouw

Bron: Theo van EttenBron: Theo van Etten

Twee maal de lindebomen op het Rosmolenplein: begin mei en eind mei 2013.
De boom in het midden is de Rode esdoorn, rechts daarvan staat de Valse christusdoorn.

 

Bron: Theo van Etten

In de winter (2013: eind maart!) zijn de verschillen wat minder groot.
Links voor de Valse christusdoorn, in het midden de Rode esdoorn. De overige bomen zijn lindebomen.

Bomen op het plein

Contact

Tijdloos Tilburg

tee.joo@live.nl

Bendastraat 65
5011 TB Tilburg

+31.0135446462

Doorzoek de website

Leonard Springer

02-06-2013 00:00

Leonard Springer

Leonard Anthony Springer (1855 – 1940) Met Leonard Springer werd niet zomaar een tuinarchitect...

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode