Ook aan deze zijde van het Rosmolenplein treffen we een gemêleerd gezelschap van panden aan. Hier staat zowel de jongste bebouwing (het appartementencomplex) als het oudste bouwwerk: de molenromp van de Veldhovensche Molen. En om een ander uiterste te noemen: hier staan zo’n beetje de kleinste huizen van het plein als het grootste. Met die laatste beginnen we.
HUISNUMMER 35
Huisnummer 35 valt een beetje uit de toon tussen alle arbeiders- en middenstandswoningen. Dit stijlvolle herenhuis is gebouwd door en voor de aannemer S Menheere. Menheere was koopman in tegels en bouwmaterialen en sanitaire artikelen. Zijn bedrijf was op huisnummer 36 gevestigd, dat is het achtergelegen terrein waar tegenwoordig de bedrijfshallen van de firma Jongeneel staan. In die tijd was het gebruikelijk dat de directeurswoning naast het bedrijf werd gebouwd, dus zo verwonderlijk is het niet dat dit huis op deze plaats gebouwd is. Kort voor de bouw van zijn woonhuis bouwde Menheere op deze plaats ook een aantal werkplaatsen. Later is daar Stevens Bouwmaterialen in getrokken, tegenwoordig zit hier de firma Jongeneel. In 1954 werd de woning een huisartsenpraktijk voor de heer A de Vries. Hij liet de woning uitbouwen waardoor er ruimte ontstond voor een spreekkamer, een onderzoekskamer en een ‘donkere kamer’. Later is de praktijk overgenomen door achtereenvolgens de huisartsen Seegers, Stok en Lombarts. De functie van huisartsenpraktijk is voor dit gebouw tegenwoordig weer vervallen.
HUISNUMMER 37 TOT EN MET 41
Diezelfde Menheere had in 1923 de vier woningen met de huisnummers 37 tot en met 40 laten bouwen. Op nummer 37 werd later het kantoor van zijn bedrijf gevestigd. Bij de bouw heette het hier Heikantschebaan, de huisnummers inclusief de bedrijfsruimte op nummer 36 waren respectievelijk 200 tot en met 208.Het huisnummer 40 stond in 1937 te boek als café – restaurant met L Creemers als uitbater. Sinds 1977 zijn de woningen met de nummers 37, 38 en 39 samengevoegd tot twee woningen.
Maar al in 1919, dus voordat de woningen met huisnummers 37 tot en met 40 gebouwd werden, had de meubelmaker A van den Brand op de achtergelegen terreinen een werkplaats en een meubelmagazijn gebouwd. Van den Brand woonde destijds zelf op huisnummer 41, waar hij zijn meubelhandel, annex winkel in speelgoed dreef. Dit pand heeft heel wat verbouwingen ondergaan. Aanvankelijk was het een winkel met werkplaats (die zéker niet gebruikt mocht worden als woning), die in 1942 werd uitgebreid. In 1946 werd de voorgevel veranderd nadat het oude pand was afgebrand. In 1955 werd er een verdieping op het pand geplaatst waardoor het een woonhuis werd. Ook werd het gesplitst in twee wooneenheden. In 1990 vestigde de huisarts Lombarts zich hier op de benedenverdieping en na opnieuw een wijziging aan de voorgevel kreeg het pand zijn huidige uiterlijk.
HUISNUMMER 42 TOT EN MET 45
De huisnummers 42 tot en met 45 werden in 1913 door de RK Coöperatieve Bouwvereniging ‘Eigen Haard’ gebouwd. Destijds waren dit de adressen Heikantschebaan 8o, 8p, 8q en 8r. In 1922 werden ze vernummerd tot 212 tot en met 218 en in 1925 kregen ze de huidige nummering. Sinds de bouw zijn in de meeste woningen verbouwingen doorgevoerd, zoals een herindeling van de verdieping, het plaatsen van een dakkapel, een groter raam en op nummer 45 verrees in 2000 een extra verdieping op de achterbouw.
HUISNUMMER 47a
Huisnummer 47a is een hoogspanningsstation. Sinds 1972 staat dat hier.
HUISNUMMERS 48 TOT EN MET 51
De huisnummers 48 tot en met 51 werden in 1907 door J Kocken gebouwd. De adressen waren destijds Heikantschebaan 8w, 8x, 8y en 8z. In 1922 werden ze vernummerd tot 228 tot en met 234 en in 1925 kregen ze de huidige benummering. Opvallend is dat alle oorspronkelijke bewoners bij de werkplaatsen van de spoorwegen werkten, namelijk als wagenmaker, wagen-bankwerker, smid-bankwerker en rijtuigschilder.
HUISNUMMERS 52 TOT EN MET 55
Het naastgelegen blok van vier woningen met de huisnummers 52 tot en met 55 zijn de oudste woningen aan de zuidkant van het Rosmolenplein. Aangezien het bouwjaar niet in het digitale bouwarchief is terug te vinden, moeten ze al vóór 1906 gebouwd zijn. Oorspronkelijk waren dit de adressen Heikantschebaan 10, 12, 14 en 16, later 236 tot en met 242.
HUISNUMMER 57
Het laatste woonhuis had bij de bouw twee huisnummers: 56 en 57. Nummer 56 hoorde bij demolen, nummer 57 bij de woning. A van Dal, grossier in suikerwerken, liet dit pand in 1930 bouwen, tegelijk met een bergplaats achter de molenromp. In de jaren ’60 had J Pierik de handel op deze locatie overgenomen.
HUISNUMMERS 58 TOT EN MET 81
En dan hebben we natuurlijk nog de nieuwste aanwinst van het Rosmolenplein: een appartementencomplex waarin de huisnummers 58 tot en met 81 zijn ondergebracht. De nummers 58 tot en met 60 zijn de bedrijven op de begane grond, momenteel een islamitische school en een praktijk voor mondverzorging. De overige nummers zijn de bovengelegen woningen.
Tot voor een tiental jaren stond hier het café en zalencomplex ‘Het Oude Molentje’. In 1911 stond de molenaar J Holten hier nog te boek op het adres Heikantschebaan 20. In 1925 werd het huisnummer 246.De latere eigenaar Frans van de Put heeft vanaf 1925 tot in de jaren ’70 vele wijzigingen aan het complex aangebracht zoals het wijzigen van de gevels, het realiseren van diverse aanbouwen en het aanleggen van een schietbaan. Ook in de jaren ’80 en ’90 werden door de nieuwe eigenaar A de Kort nog verschillende verbouwingen gerealiseerd.
========================================================================
Bronvermelding:
Bouwarchief, adresboeken en woningkaartjes van de gemeente Tilburg