Op de hoek

HOEFSTRAAT 306, 308 EN 310

Bron: Theo van Etten  Bron: Theo van Etten

Deze panden waren aan het begin van de 20e eeuw in bezit van de familie Van den Hout.

Op het huidige nummer 306 (voorheen was dit nummer 256) woonde Adriaan van den Hout. Hij was landbouwer en leerlooier van beroep, stond in 1937 te boek als rentenier en heeft er zeker tot 1958 gewoond.

Op nummer 308 (voorheen 258) woonde Petrus van den Hout. Hij was tevens de eigenaar van nummer 310 en van de panden die om de hoek aan het Rosmolenplein stonden. Aanvankelijk was dit een leerlooierij en na diverse bestemmingen vestigde zich hier het garagebedrijf van Ad Smeulders.

Petrus van den Hout was leerlooier, handelaar in ‘gedistilleerd’ en later rentenier. Ook hij bleef zeker tot 1958 in het pand wonen.

Nummer 310 heeft diverse bewoners en bestemmingen gekend. Aanvankelijk verhuurde Van den Hout de woning maar ergens tussen 1911 en 1919 vestigde J van Hest hier een café. Het handbooggezelschap ‘Gaudium Inter Nos’ was hier onder anderen thuis. In de jaren ’30 werd het café gerund door L van den Broek.

Eind jaren ’30 kwam hier de drogisterij van H Brand. Als ‘Brandje’ stond deze zaak beter bekend. Brandje was naast drogist ook verfhandelaar en opticien, aldus de vermeldingen in het Tilburgs adresboek.

In 1924 werden de panden 308 en 310 voorzien van een extra verdieping en nieuwe voorgevel. Kijk maar eens naar de zijgevels tussen nummer 306 en 308: dan kun je het zien!

Nog enkele details:

Bron: Theo van Etten Bron: Theo van Etten  Bron: Theo van Etten

   Zijgevel nr 306          Gevelsteen nr 308 - 310:            'Kettingpaal' bij
                                            bouwjaar 1890                           nr 308

 

VALENTIJNSTRAAT 51

Bron: Theo van Etten

Dit is het bekende witte huis op de hoek van de Valentijnstraat en het Rosmolenplein. Een plein is het hier echter nog niet, maar de officiële straatnaamvermelding start nu eenmaal hier.

Tot voor enkele jaren was hier het Portugees restaurant ‘O Valentim’ van Gerard Mols gevestigd. Daarvoor was het Portugees eetcafé ‘De Valentijn’ waar Marij van Belkom de scepter zwaaide. In de jaren ’70 en ’80 baatte het echtpaar Kees en Riet van Iersel – Vriens hier café Valentijn uit en tot 1975 droeg het pand de prachtige naam ‘Le Pigeon d’Or’. Toke de Wit en Frans van Gorp waren hier toen kastelein.

Het pand kent dus een bewogen geschiedenis, niet alleen door de verhalen van de gasten in café en restaurant, maar ook door de vele verbouwingen en uitbreidingen die het heeft ondergaan. Aanvankelijk heette het hier Heikantsche baan, het café droeg nummer 10, later werd het omgenummerd tot 269 en weer later tot nummer 425. In 1905 werd het pand gebouwd als ‘café met woonhuis’ voor rekening van de heer B Spijkers. In 1931 werd een vergaderzaal aangebouwd, dit keer voor rekening van M Rombouts (oftewel bierbrouwerij ‘De Kroon’ uit Oirschot) .

Bron: Theo van Etten   Bron: Theo van Etten

In 2010 viel het doek voor de horeca in dit pand en werd het verbouwd tot een woning met vier kamers en kantoor voor kamerverhuur.

 

KOESTRAAT 2 - 4

Bron: Theo van Etten

Ook hier hebben we te maken met een voormalig café. In de jaren ’30 en ’40 was J Hems hier de kastelein, later M de Beer en vanaf eind jaren ’50 tot circa 1970 het echtpaar Cees en Anna Vermeer. In de laatste jaren van haar bestaan heette het café ‘De Grot’. Later vestigde zich hier onder anderen een kapperszaak, tegenwoordig is het weer een woonhuis.

Bron: RAT, sloopdossiers  Bron: RAT, sloopdossiers

========================================================================

Bronvermelding:

Bouwarchief, adresboeken en woningkaartjes van de gemeente Tilburg

Het groot Tilburgs Horecaboek - Patrick Verbunt, Inge de Bruijn

TERUG

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode